Skoči na vsebino

Marij Kogoj 1892-1956

 

MARIJ KOGOJ
1892-1956
 

Stalna razstava v spominski sobi Marija Kogoja v Kanalu

Oktobra 1989 je Pokrajinski arhiv v Novi Gorici pripravil stalno razstavo o življenju in delu skladatelja Marija Kogoja, ki ga muzikološki strokovnjaki postavljajo v vrh slovenskega glasbenega ekspresionizma. Odprtje razstave je sovpadlo z odprtjem njegove spominske sobe v gotski hiši v Kanalu.

Razstava je plod sodelovanja dveh avtorjev. Metka Nusdorfer Vuksanović, arhivistka Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici, je pripravila biografski del, Pavle Merku, skladatelj in slavist iz Trsta, pa je obdelal Kogojevo glasbeno ustvarjanje.

Prvi del razstave bi, tako kot skladateljevo življenje, lahko razdelili na tržaško obdobje (to je čas rojstva in zgodnjega otroštva), kanalsko obdobje (ko je od leta 1899 kot sirota odraščal v Kanalu, od koder je bil doma njegov oče), goriško obdobje (čas gimnazijskih let, ko se je dokončno usmeril v svet glasbe), dunajsko obdobje (ko je svoje glasbeno znanje izpopolnil) in končno ljubljansko obdobje po letu 1918. To so leta hude gmotne in duševne stiske, ko je hotel v premajhnem in preozkem okolišu uveljaviti svojo glasbo, ki je pomenila najvišjo enačico sodobne evropske glasbe. Kot zanimivost velja omeniti, da se je Kogoj poizkusil tudi v drugih umetniških zvrsteh – prozi, poeziji pa tudi slikarstvu, čeprav ga je, kot sam pravi, od vsega najbolj mikala glasba.

Drugi del razstave kaže Kogojevo glasbeno ustvarjanje od prvih zborovih skladb do opere Črne maske, ki predstavlja njegov glasbeni višek. Iz dokumentov pa spoznamo Kogoja tudi kot glasbenega kritika in esejista.

Razstava obsega 107 eksponatov. Na ogled je v gotski hiši v Kanalu, v Pionirski ulici 8, vsak torek in četrtek od 1500 do 1830, ko je odprta tudi krajevna knjižnica, za najavljene skupine pa tudi izven tega časa. Najavite se pri go. Milici Zimic, predsednici Prosvetnega društva Soča Kanal na tel. št. 051 636 930.

Katalog razstave je na razpolago v razstavnem prostoru ali v Pokrajinskem arhivu v Novi Gorici.

Dostopnost