Skoči na vsebino

Arhivi – zakladnice spomina

Skupna razstava desetih arhivov ni klasična tematska razstava. Ne gre namreč za predstavitev konkretne teme, obdobja, dogodka, procesa, osebnosti ali kraja, prav tako ni v ospredju določena zvrst arhivskega gradiva. Razstava naj bi poleg najlepših in najpomembnejših dokumentov ponudila nekakšen prerez ali vzorec ohranjenega arhivskega gradiva. Izbor naj bi poleg lepote gradiva kot takega razodeval tudi ljudi različnih slojev, njihovo okolje in njihov čas, njihova hotenja, načrte, delo in dosežke pa tudi stranpoti.

Poznate ostanke karolinškega rokopisa iz 9. stoletja? Ste že videli najstarejšo v Sloveniji hranjeno pergamentno listino ali listine grofov Celjskih? Pa piranski mestni statut iz leta 1307? Je zbirka privilegijev samostana Žiče ohranjena? Kakšna je pisava Jurija Dalmatina? Kdo hrani najstarejšo matično knjigo? Katere dajatve so plačevali naši predniki? Kako zveni uradovalna slovenščina 16. stoletja? Komu je pisal misijonar Baraga? Vas zanima načrt za največji evropski železniški viadukt? Kdaj so ustanovili Narodno čitalnico na Ptuju? So stare fotografije in filmi res tako dobro ohranjeni? Kako so nekoč agitirali pred plebiscitom? Kakšna je bila poslednja volja Alme Karlin? Zakaj so sledili Jožetu Pučniku? Kdo je podpisal poročilo o izidu glasovanja na plebiscitu 1990?

Odgovore boste dobili ob tej razstavi. Avtorji vam želimo prijeten sprehod skozi zakladnice spomina.

 

Povezava do virtualne razstave Arhivi – zakladnice spomina

 

Razstavo so pripravili: Arhiv Republike Slovenije, Pokrajinski arhiv Koper, Pokrajinski arhiv Maribor, Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, Zgodovinski arhiv Celje, Zgodovinski arhiv Ljubljana, Zgodovinski arhiv na Ptuju, Nadškofijski arhiv Ljubljana, Nadškofijski arhiv Maribor in Škofijski arhiv Koper

 

 

Dostopnost